Mi a szakszervezet érdeke?

Már megint egy értelmetlen pletyka miatt kell írnom. Az alapja újra csak az az állítás, miszerint ha valamilyen negatív intézkedés történik a cégnél, azt a „szakszervezet kérte”. Ezt természetesen kizárólag azok terjesztik, akiknek valami oknál fogva nem szimpatikus az érdekvédelem ezen formája és teljesen feleslegesnek tart minden olyan szerveződést, ami a dolgozók jogaiért száll síkra! Ha bármilyen, a munkavállalókra hátrányos intézkedést követelnénk elrendelni, az olyan volna mintha az ügyvéd súlyosbításért fellebbezne. Lássuk be, ebben nincs sok logika. Most a legfrissebb hír az volt, hogy az indirekt állomány elveszi a túlóra lehetőségét a fizikai állománytól, a cég fizikai besorolású bért akart fizetni de a szakszervezet ragaszkodott ahhoz, hogy az eredeti bérüket fizessék ki, az abból számított pótlékkal együtt! Akkor most bontsuk ki ezt a „hírt”!


1, Ha a fizikai állomány nem tudja vagy nem akarja kihasználni a túlóra lehetőségét, a munkáltatónak jogában áll más területről átszervezni a munkaerőt!


2, A munkavállalónak jogában áll eldönteni, hogy alacsonyabb bérért vállalja-e a munkát, mint ami a munkaszerződésében szerepel!

3, A pótlékokról a Munka Törvénykönyve rendelkezik, tehát arra sem a szakszervezet tesz javaslatot!


Ugyanez volt akkor is, amikor a prémium egy része vissza lett tartva, akkor is a „szakszervezet ragaszkodott hozzá”. Tény, egyes vezetői kommunikációkban úgy jönnek át a negatív hírek mintha mi ragaszkodnánk hozzá, hogy valami hátrány érje a munkavállalókat. Szeretném hinni, hogy ez véletlen, bár néha elég nehéz. Elhihetitek, ha valami intézkedéshez a nevünket adjuk, az már a lehető legjobb változat mindenki számára! Kérlek Titeket, ha úgy érzitek, hogy a szakszervezet számotokra hátrányos megállapodást kötött, keressetek fel minket és kérdezzétek meg, honnan indult az ajánlat és utána döntsétek el, sikerült kihozni belőle a maximumot vagy sem! A szakszervezet sem mindenható, nem diktálhat a munkáltatónak és nem utasíthatja semmire! Amit tehet, tárgyalásos úton, a lehető legjobb feltételeket éri el számotokra, legyen szó béremelésről vagy munkajogi problémáról.

LKDSZ – Érted, Veled!

2020. november 23.

Szerző: Kósa János

1 hozzászólás

  • Kalocsay Enikő says:

    Erről speciel nem hallottam, de lehet sok esetben a probléma inkább az, hogy nincsen semmi értesítés hogy az elért eredmény honnan indult. Ti is érzitek, hogy valami nagyon nem jó irányba halad. Ezt mindenki érzi. De amíg olyan kicsinyes dolgokért emelnek egymás ellen szót a fizikai dolgozók, mint az, hogy ki mikor mehet öltözni… Nevetséges nincs egység és a ‘vezető’ ség jóformán azt tehet amit akar. Sok helyen csak a kötelességükről tudnak a dolgozók, a jogaikról nem. Kitartást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük